A Visit to the Gorbals, Glasgow

2 06 2011
 

By Scott Gibson

During a trip to Scotland in my Easter break, I drove over to Glasgow to look at an example of the development of a neighbourhood centre as part of my supermarket led regeneration design thesis.  My decision to go there was influenced by the project being referred to in a study on retailing, sustainability and regeneration as a good example of a design led development.

The Crown Street Regeneration Project is based on a masterplan produced in the 1990s to redevelop a former area of social housing which was unaffectionately  referred to by locals as the ‘dampies’.   The key features of the masterplan was for new development to be based on traditional tenement blocks, enclosing private communal gardens and to include retail, community facilities, a hotel and business premises.  One of the key objectives was to introduce a traditional street pattern with new retail units, including a supermarket, fronting onto a ‘high street’ (which is actually Crown Street itself).  The housing by its nature of being developed in tenement blocks would create a density high enough to support these facilities, whilst the mix of uses would create the diversity necessary to attract new people to this area.

Unfortunately my vision of seeing a supermarket, nicely designed and integrated within a high street  environment was horribly dashed when I arrived to see a ‘box’, albeit one which had some other retail units along the Crown Street frontage.  The rest of the development has blank walls to the side and an empty car park, service bay and rear entrance in the space between the development and adjacent major road.  Thankfully, other retail units had been integrated well into new housing blocks facing Crown Street.  Since I returned, further reading has allowed me to discover that the masterplan had planned for a supermarket with a rooftop car park to give the height and scale to Crown Street in a similar way to its tenement block counterparts.  Unfortunately, the good intentions of the mastreplan were sacrificed to attract developer interest and this highlights the importance of ensuring that a masterplan can be delivered after it is produced.

The Co-op, Gorbals, Glasgow, facing Crown Street

Unattractive Rear Entrance and Service Area

Smaller retail units have been integrated well within new tenement style housing blocks

References:
 
Carley, M., Kirk, K. and MacIntosh, S. (2001) Retailing, Sustainability and Neighbourhood Regeneration, York: Joseph Rowntree Foundation
 
Tiesdell, S and MacFarlane, G. (2007) ‘The Part and the Whole: Implementing Masterplans in Glasgow’s New Gorbals’, Journal of Urban Design, 12(3), 407-433
 




Stockholmsporten master plan

27 05 2011

by Akshay Varma

As I stumbled upon some master-plan examples, this particular one caught my attention. Urban Design as an academic process is restricted as I see it, majorly due to the time factor and the structure of the course being fairly a skill developing one. But it’s the professional firms that give us a leading example of creative designs, within the constraints of budget and policies.

The following is the winning entry of the ‘Stockholmsporten master plan competition’, by the Danish firm BIG. The brief was to design an inviting entrance portal into the city of stockholm at the intersection of a newly plan super-junction.

Birds Eye view of the model   

View through the approach

In order to create an interesting landscape form without majorly altering the actual topography itself, a reflective, self-sustaining hovering sphere mirrors the surrounding area, creating 180º view of the city for the drivers below. 30% of the sphere’s surface is wrapped with photovoltaic film, producing enough energy to keep it floating as well as to supply 235 residences in the neighborhood with electricity. The object serves as a visual icon and landmark that greets the entry point into Stockholm, reflecting the elements of the season and the urban life beneath it.

View of the hovering sphere from the highway

The overall plan features a slight raising of the land to reduce the noise from the center, forming a bowl-like valley between the city and the surrounding neighborhoods. To create a diverse experience when moving in and around the area, the 580 sqm design is divided into multiple pie-shaped sectors that host a variety of different landscape qualities, from pine-and oak forests to wetlands; grass lawns to hilly terrain.

View of the neighborhood

View of the change in landscape